Keressen bátran minket!

"H" tarifa

Ez egy kedvezmény áramtarifa, melyet lakossági felhasználás esetén lehet igényelni fűtési szezonra, október 15 – április 15 közötti időszakra, a nap 24 órájában. Hőszivattyúk, hőszivattyús klímaberendezések és megújuló energiaforrásból kiépített rendszerek esetén igénybe vehető áramszolgáltatás.

Azokra a hőszivattyús elven működő berendezésekre igényelhető, melyeknek a fűtési hatékonysági mutatója -SCOP- legalább 3,4. Ez az érték fűtési szezonra vonatkozik, amit az éves fűtési igény és az éves fűtésre használt energiafogyasztás elosztásával kapunk meg. Például ha a klíma 1kW elektromos energiát használ fel, akkor 3,4 kW hőenergiát állít elő. Ez az adat minden klímaberendezés gyári leírásában megtalálható.

A H tarifa beköttetéséhez fel kell venni a kapcsolatot az illetékes áramszolgáltatóval, és az általa megjelölt dokumentumokat ki kell tölteni (H-tarifa igénylő lap, csatlakoztatni kívánt berendezés adatlapja). A bekötést csak regisztrált villanyszerelő végezheti el. A bekötés során egy külön mérőt kell felszerelni!

Érdemes új fűtési rendszereink tervezésekor a megfelelő szigetelés mellett a megújuló energiaforrásokban és hőszivattyúkban gondolkodni, hiszen kedvező árú villamos energiával tudjuk működtetni azokat a H tarifának köszönhetően.

htarifa3
young-man-using-smart-application-to-adjust-temper-2021-09-24-03-09-40-utc (Közepes)

Wifi kapcsolat

Manapság már szinte mindenféle elektronikai cikkből elérhető okos verzió. A korszerű klímaberendezések csendes, energiahatékony működésük mellett már kényelmi szolgáltatásokat is nyújtanak. Ilyen a távoli vezérlés is. Ha van internet hozzáférésünk, akkor bárhol is vagyunk a világban, ellenőrizhetjük és vezérelhetjük a készüléket ugyanúgy, mintha otthon a fotelban nyomkodnánk a távirányítót. Ha úgy gondoljuk, elfelejtettük kikapcsolni a klímát, mobiltelefonunk segítségével ellenőrizhetjük azt.

Nagy előnye, hogy hazaérkezésünk előtt be tudjuk kapcsolni a kívánt hőfokra, így hazaérve már élvezhetjük is a kellemesen hűs, vagy éppen kellemes meleg környezetet. A legtöbb klímán van időzítő funkció, de az egy fix időpontra, fix programra indul. Ha időközben változékonyra fordul az időjárás, nem lesz gond távolról az átprogramozás. Hasznos lehet akkor is, amikor egy hétvégi házat kell átmenetileg felfűteni, hiszen ezzel a megoldással  rugalmasan tudjuk érkezésünkhöz igazítani a kívánt hőmérsékletet.

Működése:

A klímaberendezés a beépített WiFi adapter segítségével fel tud csatlakozni az internetre, amin keresztül távolról is elérhetővé válik. Az első használat előtt le kell tölteni mobilunkra a klíma gyártó applikációját, itt regisztrálni kell, majd összepárosítani az eszközöket. Ezután már használhatóak is a WiFi-s kapcsolat előnyei.

Érdemes tudni, hogy klímaszerelőink ‘csak’ magyar nyelvű installálási segédletet tudnak biztososítani, a routerrel való összehangolás, appok letöltése és csatlakoztatása nincsen vállalásaink között. Hálózatok és routerek is lehetnek különbözőek, mindegyik okozhat kompatibilitási problémát, melyet az internet szolgáltatója, vagy informatikus tud megoldani.

Klímák zajszintje

Magyarországon nincs egységes klímatelepítési szabályozás, településenként és kerületenként eltérőek az előírások, de íratlan szabály, hogy a szomszéd nyugalmát ne zavarja a kültéri egység zaja. Ha klíma telepítést tervezünk, érdemes tájékoztatni időben a szomszédot, főleg ha a berendezés olyan helyre kerül, ahol a zajterhelés a szomszéd épülete felé áramlik. A kültéri egység kompresszorának is van hangja, valamint a ventilátor működése légáramlással jár, ami szintén hanghatást kelt. Családi házak esetében ritkán jelent problémát az elhelyezés. Társasházaknál, ahol közös a homlokzat, elsőként a közös képviselővel érdemes egyeztetni. Saját teraszon szabadon elhelyezhető a kültéri egység.

Egy átlagos beltéri egység a leghalkabb üzemmódban kb. 25-30 dBA közötti zajszinten üzemel. Összehasonlításképpen az emberi lélegzetvétel 10,  a falevél hullás 20, a suttogás 30, a hűtőszekrény 40, az eső 50, a beszélgetés 60 dBA környékére tehető. Egy átlagos kültéri egység zajszintje nagyságrendileg 50-60 dBA között mozog, típusonként és pillanatnyi terheléstől függően.

Manapság már a gyártókat igen szigorú szabályokhoz kötik, ezért ritka a hangos-zajos készülék a piacon. Hiszen a klímaberendezések legfontosabb feladata életünk komfortosabbá tétele.

hand-adjusting-temperature-on-air-conditioner-2022-12-16-12-44-47-utc (Közepes)

Fűtés klímával

A légkondicionáló berendezés napjainkban reális fűtési lehetőség lehet a gázzal szemben.Igaz sokaknak a klíma szó hallatán még mindig a hűtés jut eszébe, a mai modern készülékek már megoldást nyújthatnak átmenetei (ősz / tavasz), illetve teljes értékű téli fűtésként is. Egyre több olyan készülék kerül piacra, melyek -25 ℃-ban is megbízhatóanés gazdaságosan működnek. Miért ne használná télen is klímáját, és élvezné annak előnyeit, mint a pillanatok alatti meleg érzést, a levegő szűrést, páramentesítést, opcionális wifis vezérlést. Arról nem is beszélve, hogy egy megoldással letudja a téli fűtést és a nyári hűtést.

Hogyan működik?
Úgymond megcserélődik a kültéri és beltéri egység feladata. Míg hűtés funkcióban a beltéri egység hűtött és a kültéri egység a fűtött (hőt ad le), fűtés funkcióban épp az ellenkezőjét csinálják az egységek, megfordul a hűtőközeg áramlási iránya.

A régebbi on / off rendszerű készülékek működési tartománya jellemzően 0 ℃-ig terjedt, az inverteres készülékek általában -10 ℃-ig képesek ellátni fűtési feladatukat. De manapság már léteznek fűtésre optimalizált klímaberendezések, melyek rendelkeznek automatikus tálcafűtéssel is. Ez azért fontos, mert fűtés üzemmódban, hideg időben a keletkezett kondenzvíz ráfagyhat a kültéri egység hőcserélőjére. A tálcafűtés ezt meghatározott időnként leolvasztja. Ha ez nem lenne, a víz belefagyna a készülékbe, egy idő elteltével beleérne a ventillátor lapátba, ami meghibásodáshoz vezethet.